Varje år skadas hundratals svenskar i trafiken på semesterresor. Flest trafikolyckor sker i Thailand, där fler än tre gånger så många svenskar skadas som i något annat land. Hur många som omkommer eller skadas på svenska vägar registreras noga och redovisas varje år.

Men det är inte bara på hemmaplan som svenskar råkar ut för missöden i trafiken. Enligt statistik från SOS International, som hjälper nordiska resenärer som råkar ut för olyckor, skadades 416 svenskar i trafiken utomlands under 2016. Det överlägset vanligaste olyckslandet är Thailand där 111 personer skadades – fler än tre gånger så många som i Tyskland, som är näst vanligast. Mer om att resa i Thailand kan du hitta här, länk! Där finns guider och tips på vad man bör tänka på när man reser i Thailand.

– Att så många skadar sig i Thailand har självklart att göra med att många svenskar reser dit, men sannolikt också att trafiksituationen där är svårare än den är i till exempel Tyskland eller USA. De här siffrorna inkluderar allt från folk som blivit skjutsade i en bil till de som hyrt en vespa och kört omkull, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Skulle du själv skadas i en trafikolycka när du är på en högst 45 dagar lång resa får du hjälp genom reseskyddet i din hemförsäkring. Om man däremot skadar sig utan att ha en hemförsäkring kan de ekonomiska följderna bli förödande.

– Skulle det gå riktigt illa kostar ambulansflyg hem till Sverige från en olycka i Thailand över en miljon kronor. Har du ingen försäkring är det tyvärr du själv som betalar, säger Caroline Uliana.