Svenskar gillar att flörta under sin semester och det är en bidragande faktor för en lyckad resa. Var fjärde svensk har upplevt ett romantiskt möte med en främling eller har träffat en ny partner under semestern. Det visar en nordisk undersökning om resvanor gjord av resesöksajten momondo.se.

En god semester får oss att slappna av, den ger oss nya intryck och gör att man känner sig allmänt gladare. Enligt en ny undersökning från momondo är möjligheten att träffa nya människor en bidragande orsak till om svenskarna tycker att de har haft en bra semester. Det anser en av tre svenskar. Analysen visar även att sexlusten påverkas positivt av semestern. Speciellt för männen, där nästan en av fyra svarade att de har en ökad sexlust. Semester gör att människor sänker garden och är mer öppna gentemot andra, enligt sexologen Jakob Olrik.

– När vi reser gör vi det för att uppleva nya saker, och den ultimata upplevelsen är en romantisk semesterflört. Så fort vi kommer till främmande mark och kommer bort från vardagens normer och regler blir vi mer fria och har tid att vara mer impulsiva. Det är alltför sällsynt i vardagen och något som kommer fram när vi är på semester, säger Jakob Olrik.

Ytterligare positiva effekter enligt 59 procent av svenskarna är att de känner sig mer avslappnade och 46 procent tycker det är bra för hälsan.

En romans under semestern behöver inte bara betyda att det är en kortvarig flört utan det kan utvecklas till en seriös relation när man kommer hem. En av tio svenskar som haft en romantisk upplevelse under semestern har gift sig med sin flört.

– Flera städer runt om i Europa är som vackrast och mest romantiska i början av sommaren. Miljön och klimatet är typiska inslag som bidrar till att väcka de romantiska känslorna till liv. Populära destinationer i sommar bland svenskarna är New York och Barcelona. Städer där det finns all möjlighet till flört eller njuta av en romantisk lång weekend med sin partner, säger Robin Eriksson, momondos marknadschef i Sverige.